Ejercicios de Conversacion 6 El Periodico

Ejercicios de conversación, que forma parte de mi intento de enseñar holandes a mi pareja. Si quieres ver el texto de la conversacion, hay que visitar nuestra pagina, pacohablaholandes.com

Para el ejercicio de conversación esta vez, he elegido dos noticas cortas de un periodico holandés. A ver si puedes decifrar algo y entender de que se trata.

Escucha el Podcast online

 

Download el Podcast

 

Tweetalig kind pikt taal sneller op

Kinderen die tweetalig worden opgevoed blijven langer ‘vatbaar’ voor andere talen dan kinderen die één taal spreken.

Bekend is dat kinderen vreemde talen beter oppikken dan volwassenen. Hoe ouder je wordt, hoe meer moeite je hebt met die snelle Franse zinnen of Spaanse klanken. Maar wetenschappers van het Institute for Learning and Brain Sciences concluderen nu dat kinderen die in een tweetalig huishouden opgroeien, die vaardigheid uitstellen.

Zij pikken andere talen op latere leeftijd beter op dan kinderen die één taal hebben geleerd.

Afspraken duurzaam vlees weinig concreet

Supermarkten, boeren en andere belangrijke spelers in de vleessector streven ernaar om uiterlijk in 2020 alleen nog maar duurzaam vlees in de Nederlandse winkels te verkopen. Zij hebben vrijdag een manifest hiertoe ondertekend. Milieuorganisaties en de Dierenbescherming juichen het initiatief toe, maar vinden dat de afspraken niet ver genoeg gaan.

“Wij willen concrete afspraken op het gebied van dierenwelzijn”, zei directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.

Het manifest, ook wel het Verbond van Den Bosch genoemd, is opgesteld door een commissie die de provincie Noord-Brabant adviseerde over de toekomst van de veehouderij. Onder de ondertekenaars zijn boerenorganisaties zoals LTO, supers Albert Heijn en C1000 en vleesverwerker VION.

Volgens de commissie botst de gedwongen volumegroei in de veehouderij met de maatschappelijke onvrede over grote, volle stallen. Een radicale ommekeer zou alleen kunnen slagen bij een nationale aanpak. Als eerste stap adviseert de commissie al vanaf 1 januari een eind te maken aan het preventief gebruik van antibiotica.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) noemde het advies waardevol. Hij laat het meewegen in verdere beleidsvorming rondom de megastallen.

„Het manifest geeft onvoldoende duidelijkheid over de omvang van de veestapel”, zei directeur Nol Verdaasdonk van de Brabantse Milieufederatie, die het manifest vooralsnog niet heeft ondertekend. Stichting Natuur en Milieu plaatst diezelfde kanttekening.

Volgens de Dierenbescherming is er nog ruimte om nuances aan te brengen in het manifest. „Als het aan ons ligt, ligt er binnen een maand een beter plan op tafel”, zei directeur Dales.