Ejercicios de Conversación 7 – El Periodico 2

Ejercicios de conversación, que forma parte de mi intento de enseñar holandes a mi pareja. Si quieres ver el texto de la conversacion, hay que visitar nuestra pagina, pacohablaholandes.com

Para el ejercicio de conversación esta vez, he elegido dos noticas cortas de un periodico holandés. A ver si puedes decifrar algo y entender de que se trata.

Escucha el Podcast online

 

Download el Podcast

 

VN zetten Nederland hoog op gevarenranglijst

AMSTERDAM – Nederland is in Europa het meest blootgesteld aan de gevaren van natuurrampen en klimaatverandering, aldus het World Risk Report van de Verenigde Naties dat vrijdag is gepresenteerd. Het gaat met name om het risico van een overstroming in verhouding tot het grote bevolkingsaantal.

Op een wereldranglijst van landen die de grootste kans maken op natuurrampen, staat Nederland op de 69e plaats en is daarmee het hoogst genoteerde land in Europa. De lijst bevat in totaal 173 landen. De eilandstaat Vanuatu loopt wereldwijd het meeste gevaar; Golfstaat Qatar het minste.

Nederland is volgens het rapport wel beter in staat om zich aan te passen aan de gevaren dan andere landen. Dat maakt volgens de VN veel verschil. Zo maakte de aardbeving in Haïti bijna 10 keer zoveel slachtoffers dan die in Japan.

„Het World Risk Report toont de noodzaak om meer te focussen op risicopreventie dan op hulp na afloop”, concludeert directeur Peter Mucke van Bündnis Entwicklung Hilft, betrokken bij het opstellen van het rapport.

Mogelijk extra bezuinigingen na 2012

DEN HAAG – Het kabinet waarschuwt voor extra bezuinigingen na 2012, bovenop de 18 miljard euro van deze regeerperiode. Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen houden hier serieus rekening mee.

Op de vraag of ze al vooruitkijken naar 2013 en voorbereidingen treffen voor meer ingrepen, zegt Rutte: „Dat zou heel goed kunnen. Maar voor 2012 dus niet. Voor de langere termijn kan ik het niet uitsluiten, laat ik het maar zo formuleren.”

PVV-leider Geert Wilders vindt de uitlatingen van de minister-president voorbarig. „Dat is allemaal echt veel te prematuur”, stelde de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA vrijdag in een reactie.

Rutte en Verhagen willen in het interview, dat zaterdag helemaal wordt gepubliceerd, niets zeggen over mogelijke aanvullende maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Maar „we willen echt dat monster van de staatsschuld killen”, stelt de premier.

In de aanloop naar Prinsjesdag, waarop het kabinet de begroting voor komend jaar presenteert, maakten Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën) al duidelijk dat door de huidige economische situatie op dit moment geen extra bezuinigingen nodig zijn.

Maar nu de internationale schuldencrisis voortgaat en de Nederlandse economie daardoor mogelijk ook meer klappen krijgt, zijn er „geen garanties” dat het bij het bezuinigingspakket van 18 miljard blijft.